Archeopark Cífer-Pác

V obci Cífer, v miestnej časti Pác, sa nachádza unikátny Archeopark, ktorý návštevníkom prináša pohľad do dávnej minulosti trnavského regiónu.


Vďaka rekonštrukcii časti rímsko-germánskeho osídlenia môžu návštevníci zažiť atmosféru dávnych čias a spoznať, ako sa žilo našim predkom.

Objav archeologického náleziska

Archeologické nálezisko v Cíferi-Páci objavil v 70-tych rokoch minulého storočia Viliam Kráľovič, amatérsky archeológ. Vďaka jeho nadšeniu a úsiliu boli v regióne objavené desiatky ďalších nálezísk. Cífer-Pác predstavuje jedno z pozoruhodných germánskych sídiel na juhozápadnom Slovensku s pozostatkami rímskej architektúry.

Výskum lokality

Samotný výskum v lokalite Nad mlynom viedol Titus Kolník, ktorý svojou činnosťou položil základy bádania o dobe rímskej na Slovensku. Otcom myšlienky vzniku archeoparku je profesor Vladimír Varsik, ktorý od začiatku stojí pri vzniku celého projektu.

Expozícia v zrekonštruovanom mlyne

Neďaleko náleziska stojí mlyn, ktorý v minulosti vlastnila významná mlynárska rodina Hustých. Po kompletnej rekonštrukcii objektu vzniká expozícia, ktorá návštevníkov prevedie dobou kamennou, obdobím, keď územie susedilo s rímskou ríšou, až po skorý stredovek a Veľkú Moravu. Na vzniku expozície sa podieľa tím archeológov z Archeologického ústavu v Nitre pod vedením Doc. Mateja Ruttkaya.

Náučný chodník popri potoku Gidra

Súčasťou Archeoparku je aj náučný chodník vedúci popri potoku Gidra, ktorý už od praveku zohráva dôležitú úlohu v osídľovaní tejto lokality. Návštevníci sa môžu zoznámiť s minulosťou regiónu nielen fyzickým pohybom v krajine, ale aj prostredníctvom rozšírenej reality.

Brána do minulosti trnavského regiónu

Archeopark Cífer-Pác je miestom, kde sa minulosť stretáva so súčasnosťou. Vďaka úsiliu archeológov a nadšencov histórie môžeme spoznávať, ako žili naši predkovia v trnavskom regióne, aké boli ich zvyky a kultúra. Archeopark tak prispieva k hlbšiemu poznaniu histórie tohto územia a zároveň posilňuje cestovný ruch v kraji.


V Trnavskej vieche organizujú dvojicu podujatí


Trnavská viecha tento týždeň organizuje vo svojich priestoroch pod historickými hradbami mesta Trnavy dve podujatia. V stredu 7. augusta sa uskutoční koncert mladej speváčky a vo štvrtok 8. augusta je na programe cestovateľské kino. Trnavská viecha sídli v severovýchodnej veži pôvodných historických hradieb na Michalskej ulici 10. Návštevníci si ju obľúbili nielen kvôli širokej ponuke lokálnych vín, ale aj pre …


Continue reading  

Prvý augustový piatok bude v Trnave patriť podujatiu Proma Frajdej


Proma Frajdej v Trnave opäť poskytuje priestor alternatívnej hudobnej scéne a ľuďom možnosť zabaviť sa v ďalšom z obľúbených verejných priestorov mesta. Tento rok sa Proma uskutoční v Bernolákovom sade, v piatok 2. augusta o 20.00 h. Hudobné podujatie s názvom Proma Frajdej sa v Trnave koná už od roku 2010. „Dávame priestor alternatívnej hudobnej scéne, aby sa predstavila verejnosti. …


Continue reading  

Letnú prehliadku Smoleníc môžu návštevníci absolvovať bez auta


Oblastná organizácia cestovného ruchu Trnava Tourism pokračuje v organizácii letných komentovaných prehliadok po celom regióne. Ďalšou zastávkou je turistami obľúbená obec Smolenice. Záujemcovia budú mať v sobotu 20. júla príležitosť spoznať praveké hradisko Molpír, ale aj hrobku rodiny Pálffyovcov. Tohtoročné komentované prehliadky odštartovali koncom mája a prilákali návštevníkov do stredovekého podzemia Trnavy i najväčšieho súkromného rozária na Slovensku. Počas tretej …


Continue reading