Rotunda Všetkých svätých, Dechtice

V malebnej obci Dechtice, ležiacej na úpätí Malých Karpát, sa nachádza vzácny klenot stredovekej architektúry - Rotunda Všetkých svätých. Tento kostolík sa zapísal do dejín nielen svojím vznikom v roku 1172, ale aj unikátnym stavebným prevedením a zachovalými monumentálnymi maľbami.


Exteriér vs. interiér

Na prvý pohľad románska rotunda pôsobí ako typický kostol s loďou a vežou. Avšak pri vstupe do interiéru návštevníka prekvapí nezvyčajná stavebná dispozícia. Valcovitý priestor zaklenutý klenbou v tvare polgule je charakteristickým znakom rotundy, vďaka čomu sa kostolík radí k vzácnym stavbám rotundového typu.

Slohové úpravy

Pôvodne jednoloďová stavba s polkruhovou apsidou prešla v priebehu storočí viacerými slohovými úpravami. Najvýraznejšie zmeny nastali v prvej polovici 18. storočia, kedy pribudla západná baroková veža s helmicou a nový portál v podveží. Počas 2. svetovej vojny utrpel kostolík vážne škody, keď bola časť veže odstrelená ruskými vojskami.

Rotunda Všetkých svätých Autor: Vladimír Miček

Rotunda Všetkých svätých Autor: Vladimír Miček

Vzácne nástenné maľby

Skutočným pokladom rotundy sú románske fresky z 13. až 14. storočia, objavené pri rekonštrukcii v roku 1932. Maľby s kristologickou tematikou zobrazujú výjavy zo života Ježiša Krista od narodenia až po ukrižovanie. Odborníci poukazujú na vplyv severotalianskej knižnej maľby a ich vysokú umeleckú hodnotu.

Národná kultúrna pamiatka

Vďaka svojmu stavebno-historickému významu bola Rotunda Všetkých svätých zapísaná do Zoznamu národných kultúrnych pamiatok. Okrem toho je súčasťou súboru pamiatok “Stredoveké nástenné maľby” spolu s ďalšími vzácnymi sakrálnymi stavbami na Slovensku.

Rotunda Všetkých svätých Autor: Vladimír Miček

Rotunda Všetkých svätých Autor: Vladimír Miček

Rotunda je skvostom stredovekej architektúry

Románska rotunda v Dechticiach je skvostom stredovekej architektúry, ktorý si zaslúži pozornosť každého milovníka histórie a umenia. Jej jedinečnosť spočíva nielen v starobylom pôvode a netypickom stavebnom prevedení, ale aj v zachovalých freskách nevyčísliteľnej hodnoty. Návšteva tohto kostolíka je skutočným putovaním do dávnych čias a obohatením pre každého cestovateľa.


Trnavský fčelársky festival: Oslava sladkého života


Trnava sa opäť stane centrom včelárskeho sveta. V sobotu, 19. októbra, Kreatívne centrum v Trnave otvorí svoje brány pre piaty ročník Trnavského včelárskeho festivalu. Tento deň bude patriť všetkým, ktorí milujú med a vážia si prácu včiel a včelárov. Návštevníci sa môžu tešiť na pestrú ponuku ochutnávok od miestnych i celoslovenských výrobcov. Celodenný program pre všetky generácie Festival začína už …


Continue reading  

Medobranie v Dolnej Krupej: Oslava včelárskej sezóny


V obci Dolná Krupá sa v sobotu 19. októbra uskutoční jedinečné podujatie Medobranie, ktoré organizuje renomované medovinárstvo Apimed. Táto udalosť je nielen poďakovaním za bohatú úrodu, ale aj oslavou umenia miestnych majstrov medovinárov. Ochutnajte svetovo oceňované medy a medoviny Rodinné medovinárstvo Apimed, známe svojou kvalitnou produkciou medu a medoviny, pozýva všetkých milovníkov týchto sladkých pochúťok na nezabudnuteľný zážitok. Medobranie sa …


Continue reading  

Nočný Medokvas v Smoleniciach: Magická oslava medu a tradícií


V medovinárstve Včelovina v Smoleniciach pri Trnave sa chystá jedinečný festival, ktorý priláka milovníkov medu a dobrého jedla. Tretia októbrová sobota bude patriť Nočnému Medokvasu, podujatiu, ktoré sľubuje nezabudnuteľný zážitok v tematicky nasvietenej včelárskej záhrade. Festival plný chutí a farieb Majitelia medovinárstva Včelovina, Pavol a Klára Kudláčovci, organizujú Nočný Medokvas trikrát do roka – na jar, v lete a na …


Continue reading