Múzeum Za krakovskú bránu, Krakovany

V srdci obce Krakovany, známej udržiavaním bohatých ľudových tradícií aj v 21. storočí, nájdete jedinečné miesto, ktoré oživuje minulosť - Múzeum Za krakovskú bránu.


Úvod do sveta tradícií

Toto súkromné etnografické múzeum vás zavedie do života obyvateľov západného Slovenska na prelome 19. a 20. storočia, keď bolo poľnohospodárstvo kľúčom k prežitiu.

Autentický pohľad na život v minulosti

Múzeum Za krakovskú bránu ponúka unikátny pohľad na bežný život svojich obyvateľov. Návštevníci sa môžu prejsť obytnou časťou typického sedliackeho domu, ktorý si zachoval svoju pôvodnú podobu. Tento bezprostredný zážitok umožňuje nahliadnuť do denného života ľudí, ako aj spoznať ich sviatočné zvyky a tradície.

Zbierka krojov – srdce múzea

Klenotom múzea je nepochybne rozsiahla zbierka krojov, obradových odevov a textílií, ktoré sú charakteristické paličkovanou čipkou s geometrickým vzorom. Táto čipka, ktorá si vďaka svojej jedinečnosti získala obdivovateľov doma aj v zahraničí, je pravidelne vystavovaná na festivale paličkovanej čipky, kde múzeum hrá úlohu hostiteľa.

Podrobný pohľad na expozíciu

Expozícia múzea sa snaží dokumentovať život nielen v Krakovanoch, ale aj v okolitých dedinách. Hospodárska časť obsahuje nástroje a pracovné náradie z minulosti, zatiaľ čo obytná časť vyniká zbierkou obradových textílií a fotografií, ktoré odrážajú históriu obce a jej obyvateľov.

Vznik a zakladatelia múzea

Múzeum bolo založené v roku 2005 v starom sedliackom dome, ktorý bol postavený v roku 1905. Za jeho zrod stojí trio zakladateľov – Daniela Piscová, Marián Pisca a Beverly Anna Popelka, ktorí s láskou a vášňou reštaurujú exponáty a zdieľajú príbehy z minulosti.

Kde a ako navštíviť Múzeum Za krakovskú bránu

Múzeum sa nachádza na adrese Dolná ulica 84/41, 922 02 Krakovany, okres Piešťany. Pre návštevu je potrebné predchádzajúce telefonické dohovorenie (+421 903 933 243 alebo +421 904 965 821), pričom vstupné je na dobrovoľnej báze. Pre viac informácií navštívte webovú stránku múzea.

Krakovany a Múzeum Za krakovskú bránu vás pozývajú objaviť krásu a tradície, ktoré sú živé dodnes. Staňte sa súčasťou príbehu, ktorý prekračuje generácie.


Virtuálna realita oživuje históriu: Elektrárňa Piešťany ako nikdy predtým


Elektrárňa Piešťany, kedysi srdce energetiky v regióne, dnes slúži ako kultúrne a spoločenské centrum. Vďaka projektu “Okná do minulosti a budúcnosti” sa návštevníci môžu ponoriť do histórie tejto významnej pamiatky prostredníctvom virtuálnej reality. Minulosť ožíva v Piešťanoch “Príbeh piešťanskej elektrárne má viac ako sto rokov a teraz bude vyrozprávaný modernými technológiami,” hovorí Tatiana Nevolná, výkonná riaditeľka Rezortu Piešťany. Návštevníci tak …


Continue reading  

Posilnenie financovania samospráv: Kľúč k rozvoju slovenského kúpeľníctva


V posledný septembrový deň sa Bratislava stala dejiskom konferencie „Vizionári – Vízia slovenského kúpeľníctva“. Táto udalosť prilákala odborníkov a lídrov z oblasti cestovného ruchu, ktorí diskutovali o budúcnosti kúpeľníctva na Slovensku. Kúpeľníctvo ako nástroj rozvoja cestovného ruchu Jedným z hlavných rečníkov panelovej diskusie na tému „Kúpeľníctvo a liečivé vody ako klenot Slovenska a nástroj na rozvíjanie cestovného ruchu doma a …


Continue reading  

Strigy, tekvicové slávnosti, špeciality z diviny aj strašidlá na zámku


Jeseň je v plnom prúde a v Piešťanoch je vďaka prírode obzvlášť krásna. Na pozadí farebných scenérií sa budú po celý október konať desiatky podujatí, na ktoré pozýva Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Rezort Piešťany. Kompletný kalendár podujatí v piešťanskom regióne je dostupný na adrese: https://kalendar.rezortpiestany.sk/podujatia Október v piešťanskom regióne ponúkne gastro zážitky, hody a jarmoky, koncerty aj komediálne predstavenia …


Continue reading