Petrova Ves

Obec Petrova Ves, ktorej história siaha až do 14. storočia, je jedným z pokladov Slovenska, ktorý leží v malebnej Chvojnickej pahorkatine.


Jej poloha je takmer ideálna – len desať kilometrov severne od Šaštína-Stráže, čo je miesto známe pre svoj pútnický chrám.

Petrova Ves bola spomínaná v písomnostiach už v roku 1392 ako súčasť holíčskeho panstva. Jej pôvodný názov bol Peterfalua alebo Petri Villa, čo naznačuje, že prví obyvatelia obce mali pravdepodobne blízky vzťah k petrovi, patrónovi rybárov a cestovateľov. Tieto pôvodné názvy sa postupom času vyvinuli do dnešnej formy – nemeckého Petersdorf a slovenského Petrova Ves.

Dlhé roky, presne povedané až do roku 1736, bola obec v države Czoborovcov. V tomto roku ju však tento rody, spolu so svojim ostatným majetkom, predali Habsburgovcom. Táto udalosť mala zásadný vplyv na ďalší vývoj Petrovej Vsi.

V druhej polovici 20. storočia sa v Petrovej Vsi začala ťažiť ropa. Tento krok priniesol obci ekonomický rast a preslávil ju nielen v rámci Slovenska, ale aj za jeho hranicami. Ropa sa tu ťaží dodnes a je jedným z hlavných zdrojov príjmov obce.

Dominantou obce Petrova Ves je rímsko-katolícky kostol sv. Ducha. Tento prekrásny gotický kostol bol postavený v druhej polovice 14. storočia a v roku 1762 bol prestavaný do barokového štýlu. Kostol je obľúbeným miestom pre veriacich aj turistov, ktorí ho obdivujú za jeho architektonickú krásu a historickú hodnotu.

Na konci obce stojí kaplnka sedembolestnej Panny Márie, ktorá je tiež súčasťou historického dedičstva Petrovej Vsi. Táto kaplnka bola postavená v roku 1845 a je dôležitým miestom pre kresťanskú komunitu v obci.

Petrova Ves je teda obcou, ktorej historia a prírodné krásy priťahujú návštevníkov z celého sveta. Jej unikátna poloha a bohatá história robia z Petrovej Vsi miesto, ktoré stojí za návštevu.


Places in Petrova Ves

Objav Viac...  

Objavte Secesiu v Záhorskom múzeu


Záhorské múzeum v Skalici, patriace pod Trnavský samosprávny kraj, pripravilo výstavu, ktorá odhaľuje krásu secesného výtvarného štýlu a života na prelome storočí. Návštevníci majú jedinečnú príležitosť obdivovať diela a predmety z obdobia, ktoré formovalo modernú európsku kultúru. Výnimočná kolekcia nábytku Dušana Jurkoviča Výstava sa pýši prvou verejnou prezentáciou 11 kusov nábytku, ktoré po dôkladnej reštaurácii prezentuje múzeum. Tieto kusy osobne …


Continue reading  

Letná turistická sezóna v Skalici vo vynovenom šate


Letnú turistickú sezónu sa v Skalici rozhodli tento rok zmodernizovať a zatraktívniť pre návštevníkov. Sezónu v Skalici odštartuje Trdlofest Sezónu odštartuje už tradične 18. mája obľúbené podujatie Trdlofest, ktoré sa bude konať vo Františkánskej záhrade. Návštevníci sa môžu tešiť na ochutnávku tradičných skalických špecialít ako Skalický trdelník a vína Skalický rubín. „Ako novinka sa bude ponúkať šumajster a súčasťou Trdlofestu bude aj súťaž …


Continue reading  

Noc múzeí a galérií na zámku Holíč


Holíčsky zámok sa už tradične zapája do obľúbeného podujatia Noc múzeí a galérií. Tento rok sa bude konať 18. mája 2024 a návštevníci sa môžu tešiť na bohatý program. Okrem prehliadok zámku a múzea budú pripravené aj kostýmové prehliadky a ďalšie atrakcie. Prehliadky zámku Počas Noci múzeí a galérií budú prebiehať prehliadky zámku v pravidelných intervaloch. Návštevníci si budú môcť …


Continue reading