Horné Otrokovce

Horné Otrokovce predstavujú obec situovanú na Slovensku v okrese Hlohovec.


V priebehu histórie sa obec pýšila rôznymi názvami. Spomína sa napríklad latinský názov Adradic, ktorý symbolizuje predhorie (koreň – ad radic, pri hore). Tento názov, spoločne s potokom aqua Bistric, sa objavuje v zoborskej listine z roku 1113, kde je definovaný majetok zoborského opátstva. Podľa tejto listiny hranicu obce tvorí potok nazývaný Bystrica. Polia medzi obcou, potokom a Verešom sú známe pod názvom “farské”. Tento názov je považovaný za pôvodný názov Stoličného potoka, ktorý preteká cez obec.

Obec je zaznamenaná v roku 1156 ako Otroc, v roku 1343 ako Atrakv, Otroky, Attrak a od roku 1400 sa pripomínajú aj Dolné Otrokovce, ktoré vznikli v chotári pôvodnej obce. V roku 1416 sa Horné Otrokovce spomínajú ako Felsőatrak a Dolné Otrokovce ako Alsőatrak. Aj keď sú názvy obcí maďarské, nesúvisia priamo s prekladom, preto prevláda názor, že ich pôvod je v latinskom Adradic. Je tiež možné, že v obci sa nachádzali otroci, ktorí boli predávaní v blízkom Hornom Trhovišti, kde sa konali trhy s nimi.

História obce

História Horných Otrokoviec siaha ďaleko pred prvú písomnú zmienku v zoborskej listine z roku 1113. Na juhozápade obce, v lokalite Terasy, sa nachádza paleolitické sídlisko, ktorého existenciu potvrdili J. Hromada a M. Poláček, ktorí tu našli 202 kusov kamennej industrie. Ide o nálezy z patinového silicitu, limnosilicitu a rádiolaritu. Nález bol datovaný do mladšieho paleolitu (grattienu – okolo 26 000 pred Kr.).

V období 20 až 50 po Kr. bol územie obce obývané Germánmi, pravdepodobne patriliacimi pod Vanniovo kráľovstvo. Po nich sa našlo mnoho črepov, ihla a unikátna rímska minca. V časti chotára nazývanej Stará Hora sú zvyšky staroslovanského hradiska. Areál je pokrytý lesom, ale sú tu stále viditeľné umelo vybudované svahy, na ktorých stáli palisády. V lese sú viditeľné zvyšky kamenných základov a umelo vybudované zemné valy, dodnes nazývané staroslovanským výrazom gbalce. V blízkosti miestneho kostola bola objavená hrobka s keramickou nádobou zdobenou charakteristickou vlnovkou.

Po roku 1388 menila obec zemepánov

Po roku 1388 sa obec dostala do vlastníctva rôznych zemepánov. V roku 1435 ju uhorský kráľ Žigmund Luxemburský daroval rodine Kostolányiovcov. V roku 1598 bola obec zdevastovaná tureckým vojskom.

Po súdnom spore v roku 1772 rodina Koronthaly predala svoje majetky vo Horných a Dolných Otrokovciach. V druhej polovici 18. storočia panstvo kúpil gróf Vranovich, ktorý rekonštruoval kostol, prestaval opevnený renesančný kaštieľ na barokový a okolo neho vysadil anglický park. Vybudovaní pec na pálenie vápna, tehelňu, maštale pre dobytok, skleník so závlahou, dom s bazénom pre správcu a studne s parnou strojovňou. Na začiatku 19. storočia sa za Vranovicha realizovali rozsiahle meliorácie. V močaristej časti Bystrice sa našli pozostatky kolových stavieb príslušníkov Lengyelskej kultúry. Boli tu objavené črepy lineárnej keramiky, kamennej industrie a sedem kusov kamenných sekier, ako aj rondel z tejto doby.

Barokovo-klasicistický kaštieľ

Barokovo-klasicistický kaštieľ je obklopený rozsiahlym anglickým parkom. Kaštieľ vznikol v druhej polovici 18. storočia prestavbou staršej šľachtickej kúrie. Za touto prestavbou stál vtedajší nový zemepán, gróf Vranovich, moderne zmýšľajúci aristokrat, ktorý sa postaral o veľký rozvoj obce. Neskôr bol kaštieľ luxusným letným sídlom grófky Győrkiovej. Kaštieľ v Horných Otrokovciach je národnou kultúrnou pamiatkou. Jeho interiéry nie sú prístupné verejnosti.

Novoklasicistický kostol

Vo vnútri obce sa týči novoklasicistický kostol, ktorý bol postavený v roku 1882. Ide o jednoloďovú budovu s polkruhovým presbytériom, ktoré je zaklenuté konchou. K budove je pripojená sakristia a súčasťou jej štruktúry je aj vstavaná veža. Loď kostola je zaklenutá pruskou klenbou, pričom fasády sú ozdobené lizénami. Priečelie so štítom dominuje veža umiestnená na strednej osi. Podľa súpisu pamiatok na Slovensku z roku 1967 sa v inventári kostola nachádzajú barokové kalichy z rokov 1720 a 1791, klasicistický pacifikál z roku 1810 a baroková monštrancia z polovice 18. storočia. Kostol je v dobrom stave a naďalej plní svoju funkciu.


Places in Horné Otrokovce

Objav Viac...  

Pro musica nostra Tyrnaviensi: 7 dní, 7 koncertov, 7 miest


Aj tento rok zavíta obľúbený festival klasickej hudby Pro musica nostra do Trnavského kraja. Obyvatelia a návštevníci Serede, Voderadov, Piešťan, Holíc, Hlohovca, Tomášikova a Trnavy si môžu v termíne od 9. do 15. júna 2024 vychutnať zážitok z obdivovania architektonických pokladov Slovenska doplnený o pestré hudobné programy festivalu Pro musica nostra Tyrnaviensi. Tretí ročník festivalu otvorí v nedeľu 9. 6. …


Continue reading  

Nový rozmer zážitku na vyhliadke Šianec


Vyhliadka Šianec v Hlohovci sa môže pochváliť novou infotabuľou, ktorá obohacuje výletnícky zážitok pre návštevníkov. Prepojenie histórie a moderného turizmu Táto novinka vznikla vďaka spolupráci medzi mestom Hlohovec a Vlastivedným múzeom v Hlohovci. Pridáva tak nový rozmer k poznávaniu a užívaniu krás tohto malebného miesta. Pôvodná tabuľa z roku 2005 už nespĺňala estetické a informačné požiadavky, preto bolo potrebné ju …


Continue reading  

Neptún sa vrátil do Grotty v Zámockej záhrade v Hlohovci


V srdci Zámockej záhrady v Hlohovci sa ukrýva unikátny architektonický skvost – Grotta. Táto umelá jaskyňa, nachádzajúca sa pod prameňom vody vytekajúcim z pieskovcovo ílového masívu, je domovom vzácneho reliéfu boha Neptúna. Avšak, tento poklad sa stal terčom vandalov, čo viedlo k nevyhnutnej reštaurácii. Znovuzrodenie Neptúna Mesto Hlohovec zverilo reliéf do rúk talentovaného odborníka Františka Šmigrovského. Pod jeho vedením Neptún …


Continue reading