V priestoroch Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera v Piešťanoch, ktorá je v zriaďovateľskej pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja (TTSK), sa uskutočnila najväčšia študentská gastronomická súťaž na Slovensku – Piešťanský pohár Ľudovíta Wintera.
Škola privítala až 140 súťažiacich zo 40 stredných odborných škôl zo Slovenska a Českej republiky. Počet účastníkov aj škôl opäť prekonal minuloročné čísla, čo potvrdzuje stúpajúci záujem mladých talentov o svet gastronómie a hotelierstva.

Rekordná účasť a jedinečná atmosféra
Riaditeľ akadémie Ladislav Blaškovič neskrýval hrdosť: „Piešťanský pohár Ľudovíta Wintera je najväčšia gastronomická súťaž pre mladých ľudí na Slovensku aj v zahraničí. Tento rok sme zaznamenali rekordný počet súťažiacich i škôl. Veľmi ma teší, že súťažné disciplíny ako junior tea tender a junior čokolatier získavajú čoraz väčšiu popularitu, hoci príprava žiakov na tieto kategórie je náročná.“

Päť odborných disciplín a dve unikátne kategórie
Súťažiaci predviedli svoje schopnosti v piatich odborných disciplínach – barista, barman, someliér, čokolatier a tea tender. Práve posledné dve kategórie sú na Slovensku výnimočné a Piešťanský pohár ich ponúka ako jediný. Počas celého dňa sa školou niesli vône čokolády, kávy, čaju, vína a miešaných nápojov, ktoré vytvorili nezabudnuteľnú atmosféru.
Zástupkyňa riaditeľa Anna Petroffová priblížila, čo všetko príprava takejto akcie obnáša: „Po zostavení súťažných disciplín sme museli zistiť, ktorí účastníci nastúpia do jednotlivých kategórií, pripraviť materiálno-technické zabezpečenie a rozdeliť úlohy medzi kolegov. Každý z nich je garantom svojej disciplíny. Príprava trvala niekoľko mesiacov, začali sme už po novom roku. Úroveň súťaže stále rastie, máme viac prihlásených a žiaci sa na disciplíny dôkladne pripravujú. Atmosféra bola výborná, účastníci sa u nás cítili dobre a mnohí odchádzali šťastní, aj keď niektorí možno trošku sklamaní. Vždy je však priestor na zlepšenie.“

Inšpiratívne výkony a silná konkurencia
Súťaž priniesla množstvo inšpiratívnych výkonov. Študenti sa pripravovali celé týždne či mesiace, aby predviedli svoje umenie pred odbornou porotou aj verejnosťou. „Robil som pralinky a zdobil cupcakey na tému Jar a klasika. Pripravoval som sa mesiac a hodnotím to vynikajúco, aj keď sa mi na konci niečo pokazilo. Konkurencia bola veľmi vysoká,“ opísal svoje zážitky Nicolas Hradský zo SOŠ obchodu a služieb Piešťany.
Sára Kočerová z Trnavy súťažila ako someliérka: „Dekantovala som víno, písala test a senzoricky hodnotila osem vín. Pripravovala som sa od začiatku školského roka. Konkurencia bola veľká, ale mala som menej stresu ako na prvej súťaži. Svoj výkon hodnotím fajn, ale mohlo byť aj lepšie.“
Baristka Ema Vlková z Trnavy si pochvaľovala atmosféru aj konkurenciu: „Pripravovala som dve espressá, dve cappuccina a voľné nápoje. Na voľné nápoje som použila kávu, nealkoholický rum, limetový kordiál a sirup s príchuťou čaju. Pripravovala som sa mesiac a konkurencia bola veľmi veľká. Na to, že to bola moja prvá súťaž, hodnotím svoj výkon veľmi dobre.“

Kreativita a profesionalita mladých barmanov a čokolatierov
Súťažiaci v barmanskej kategórii predviedli vlastné originálne drinky. Viktória Viteková opísala svoj nápoj: „Môj drink sa volá Something Pink, je z vodky, ibištekového sirupu, citrónovej šťavy a bielka, ktoré dodáva peknú penu. Pripravovali sme sa asi mesiac a konkurencia bola veľká, ale aj priateľská.“
Marek Prokop z Trnavy pripravil drink Irish Sunset: „Bol to kyslý drink s Jamesonom. Pripravoval som sa dva týždne. Atmosféra bola dobrá, pocity mám skvelé.“
Nina Vlasáková, domáca súťažiaca z Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera, súťažila v kategórii barkultúr juniorka: „Pripravovala som drink s írskou whisky Jameson Black Barrel. Konkurencia bola veľká, keďže nás bolo až sedemnásť. Pripravovali sme sa asi mesiac. Atmosféra bola veľmi dobrá, všetci boli usmievaví a spokojní.“

Nové talenty a skúsenosti pre budúcnosť
Súťaž „Mladý gastronóm“ dala šancu aj žiakom základných škôl, ktorí pripravovali slávnostné tabule na tému „Bábovka mojich snov“ a „Rozprávková tabuľa“. Organizátori veria, že takto inšpirujú ďalšiu generáciu odborníkov.
Daniela Vinklárková z Modry súťažila ako junior someliérka: „Mali sme test o vinohradníckych oblastiach, senzoriku siedmich vzoriek a servis vína. Konkurencia bola vysoká a atmosféra veľmi príjemná. Na to, že som sa o súťaži dozvedela len pár dní predtým, som spokojná so svojím výkonom.“
Linda Lacová z Liptovského Mikuláša predviedla čajový rituál a miešaný nápoj s matchou: „Som veľmi rada, že som sa úspešne zúčastnila aj pri takej vysokej konkurencii.“
Radovan Komorovský takisto z Liptovského Mikuláša získal prvé miesto v kategórii junior someliér: „Podstúpil som písomný test, anonymnú degustáciu a servis vína. Konkurencia bola dobrá, atmosféra super. Som spokojný, po troch rokoch konečne prvé miesto.“

Oslava mladých talentov a pozitívnej energie
Piešťanský pohár Ľudovíta Wintera opäť potvrdil, že Piešťany sú centrom mladých gastronomických talentov. Riaditeľ Ladislav Blaškovič zhrnul atmosféru: „Cítil som počas celého dňa veľa pozitívnej energie. Som hrdý na našu školu, ktorá vychováva mladé talenty. Verím, že budúci rok privítame ešte viac súťažiacich.“
Súťaž ponúkla nielen priestor na prezentáciu zručností, ale aj možnosť nadviazať nové priateľstvá a získať cenné skúsenosti. Piešťany opäť dokázali, že patria medzi gastronomickú špičku Slovenska a mladí odborníci majú pred sebou sľubnú budúcnosť.

