Dom umenia Piešťany: Architektonický klenot neskorej moderny


V srdci Piešťan sa nachádza Dom umenia, ktorý sa pýši unikátnou expozíciou venovanou jeho architektonickým hodnotám.

Objavte fascinujúcu expozíciu v Dome umenia Piešťany

Vznikla vďaka iniciatíve občianskych združení Centrum architektúry a Čierne diery. Tento umelecký stánok, navrhnutý významným architektom Ferdinandom Milučkým, je považovaný za jedno z najlepšie zachovaných diel neskorej moderny na Slovensku. Od svojho otvorenia v roku 1980 slúži ako kultúrne centrum, ktoré láka návštevníkov svojím brutalistickým štýlom. Expozícia je prístupná verejnosti od utorka do piatku medzi 14. a 17. hodinou a cez víkendy medzi 14. a 18. hodinou. Vstup je voľný, čo robí z tejto návštevy neodolateľnú príležitosť.

Brutalizmus: Kontroverzný štýl s nepopierateľnou hodnotou

Brutalizmus, milovaný aj kritizovaný, sa v architektúre prejavil najmä v 50. a 60. rokoch minulého storočia. Medzi jeho najznámejšie svetové príklady patrí Salk Institute v Kalifornii, londýnske centrum Barbican a bostonská radnica. Na Slovensku sa týmto štýlom môže pochváliť aj Dom umenia Piešťany, ktorý sa radí k pokladom brutalizmu v našom regióne.

Dom umenia Piešťany Zdroj: OOCR Rezort Piešťany
Dom umenia Piešťany Zdroj: OOCR Rezort Piešťany

Komentované prehliadky a nové expozície

Riaditeľka Domu umenia, Edita Bjeloševičová, zdôrazňuje, že už niekoľko rokov sa v priestoroch konajú rôzne popularizačné aktivity. Komentované prehliadky sú obľúbené, pretože umožňujú návštevníkom objaviť zákutia, ktoré sú bežne neprístupné. Nová stála expozícia je súčasťou snahy zlepšiť prezentáciu architektonických hodnôt tejto stavby.

Národná kultúrna pamiatka a jej význam

V roku 2022 bol Dom umenia vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. Expozícia architektúry bola vytvorená v bývalom salóniku generálneho riaditeľa filharmónie na prízemí. Projekt vznikol v spolupráci s oblastnou organizáciou cestovného ruchu Rezort Piešťany a OZ Centrum architektúry. Trnavský kraj poskytol finančnú podporu, čo podčiarkuje význam tejto iniciatívy pre regionálny rozvoj.

Podpora kultúrneho cestovného ruchu

Krajská inovačná rozvojová agentúra KIRA n. o. tiež prispela k realizácii projektu. Marek Krnáč, zástupca riaditeľa KIRA, zdôrazňuje pozitívny efekt expozície na podporu kultúrneho cestovného ruchu. Pomáha propagovať nielen Dom umenia, ale aj Piešťany a celý región.

Moderný dizajn a historická autenticita

Návštevníci expozície sa môžu tešiť na video prezentácie a informačné brožúry vytvorené architektonickým štúdiom Plural a grafickou dizajnérkou Barbarou Kowalczukovou. Priestor pôvodného salónika bol obnovený, pričom nové prvky zvýrazňujú jeho pôvodnú architektúru.

Architektonická vízia Ferdinanda Milučkého

Architekt Ferdinand Milučký, ovplyvnený prácou svojho otca klampiara, charakterizoval svoj prístup ako posadnutosť jednoduchosťou a presnosťou. Jeho vízia sa stala dominantou, ktorá je v priestore cítiť. Dom umenia Piešťany je tak nielen kultúrnym, ale aj architektonickým skvostom, ktorý stojí za návštevu.


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>