Rozhľadňa Senica: Vyhliadka Vinohrady, Kunov

Rozhľadňa Senica, známa ako Vyhliadka Vinohrady, ponúka jedinečný pohľad na malebné okolie Senice.


Objavte krásy Záhoria z výšky

Nachádza sa v Senici nad záhradkárskou osadou v miestnej časti Kunov a je umiestnená v juhovýchodnej časti Chvojnickej pahorkatiny. Táto vyhliadka je ideálnym miestom pre milovníkov prírody a turistov, ktorí hľadajú pokoj a krásne výhľady.

Historické pozadie a význam lokality

Názov Vyhliadky Vinohrady nie je náhodný. Oblasť bola v minulosti známa svojimi vinohradmi, ktoré v 17. a 18. storočí prinášali miestnym obyvateľom značné príjmy. Vinohrady dosiahli svoj vrchol v 18. storočí, kedy sa stali dôležitým zdrojom obživy. Bohužiaľ, koncom 19. storočia ich zničila choroba fyloxéra, čo spôsobilo odchod mnohých obyvateľov do Ameriky. Dnes je táto história pripomínaná práve Vyhliadkou Vinohrady.

Ako sa dostať k rozhľadni

K rozhľadni vedú viaceré turistické chodníky. Zo Senice sa môžete vydať po žltej značke, ktorá vás zavedie priamo k vyhliadke. Trasa je nenáročná a meria niečo viac ako 4 kilometre. Alternatívne môžete zvoliť zelenú trasu z Rybiek cez Rovensko, ktorá je dlhá približne 2,5 kilometra. Pre tých, ktorí preferujú kratšie prechádzky, je možnosť zaparkovať auto pri motoreste Sobotišťan a odtiaľ pokračovať pešo asi kilometer.

Čo všetko môžete vidieť

Z vyhliadkovej plošiny, ktorá sa nachádza vo výške 5 metrov, sa naskytá úchvatný pohľad na Kunovskú priehradu, mesto Senica, hrad Branč a okolité kopce. Za jasného počasia je výhľad naozaj fascinujúci a ponúka jedinečnú príležitosť spoznať krásy Záhoria z inej perspektívy.

Vyhliadka ako súčasť rekreačnej oblasti

Vyhliadka Vinohrady je súčasťou širšej rekreačnej oblasti, ktorá zahŕňa aj Kunovskú priehradu. Táto priehrada, postavená v roku 1962, slúži nielen rybárom, ale aj všetkým, ktorí hľadajú oddych a rekreáciu. V blízkej budúcnosti je plánované aj zasadenie hrušky na križovatke ciest, ktorá bude symbolizovať návrat k histórii a tradíciám.

Rozhľadňa Senica: Vyhliadka Vinohrady je skutočným klenotom Záhoria, ktorý stojí za to navštíviť. Či už ste miestny obyvateľ alebo návštevník z iného kúta Slovenska, táto vyhliadka vám ponúkne nezabudnuteľný zážitok a pohľad na nádhernú prírodu Záhoria.


Jeseň praje výletom po lesoch i vodných tokoch Trnavského kraja zážitkov


Na Lesopotulkách odhalia výletníkom tajomstvá živej i neživej prírody skúsení sprievodcovia. Prírodné zaujímavosti z vodnej hladiny budú obdivovať aj účastníci jedného z výletov po vodných tokoch Trnavského kraja. Po horúcom lete prichádza príjemná jeseň plná aktívneho oddychu v Trnavskom kraji zážitkov. Svetlonos na splave Sezóna komentovaných prehliadok prírody štartuje 28. septembra. V ten istý deň sa môžu výletníci vybrať aj …


Continue reading  

OOCR Záhorie a Kopanice hľadá najkrajšie fotografie z dvoch regiónov


Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Záhorie a Kopanice vyhlásila 7. ročník fotografickej súťaže. Je určená amatérskym aj profesionálnym fotografom. Informoval o tom výkonný riaditeľ organizácie Martin Lidaj. Ide o tradičnú aktivitu organizácie. Vzhľadom k jej nedávnemu rozšíreniu o ďalších členov budú tento rok hodnotené dve kategórie – ZÁHORIE aj KOPANICE. „Cieľom súťaže je priblížiť najkrajšie miesta v oboch regiónoch, kde naša …


Continue reading  

Objavte tajomstvá kaštieľov a kúrií v Senici


Múzeum Senica pripravuje od 25. apríla do 18. mája 2024 jedinečnú výstavu Kaštiele a kúrie starej Senice, ktorá vás prenesie do čias dávno minulých. Výstava odhaľuje históriu honosných stavieb Počas takmer mesiaca budete mať príležitosť spoznať tajomstvá kaštieľov a kúrií, ktoré kedysi dotvárali charakter mesta Senica. Výstava vám populárno-náučnou a interaktívnou formou priblíži nielen históriu týchto honosných stavieb, ale aj …


Continue reading