Virtuálna realita oživuje históriu: Elektrárňa Piešťany ako nikdy predtým


Elektrárňa Piešťany, kedysi srdce energetiky v regióne, dnes slúži ako kultúrne a spoločenské centrum. Vďaka projektu “Okná do minulosti a budúcnosti” sa návštevníci môžu ponoriť do histórie tejto významnej pamiatky prostredníctvom virtuálnej reality.

Minulosť ožíva v Piešťanoch

“Príbeh piešťanskej elektrárne má viac ako sto rokov a teraz bude vyrozprávaný modernými technológiami,” hovorí Tatiana Nevolná, výkonná riaditeľka Rezortu Piešťany. Návštevníci tak môžu cez interaktívne tablety objavovať minulosť aj budúcnosť, riešiť elektronické kvízy a hrať interaktívne hry.

Inovatívny prístup k vzdelávaniu

Projekt, ktorý vznikol v spolupráci s Fakultou architektúry a dizajnu STU v Bratislave, ponúka aj vzdelávací rozmer. “Spracovaný príbeh histórie je zaujímavý nielen z hľadiska návštevnosti, ale aj vzdelávania mladej generácie,” zdôrazňuje Jozef Viskupič, predseda Trnavského samosprávneho kraja. Študenti môžu absolvovať komiksovú interaktívnu prehliadku, ktorá je súčasťou školských programov. Interaktívna časová os je dostupná pre všetkých záujemcov, čo prispieva k popularizácii histórie medzi mladými.

Technológie prinášajú nové možnosti

Marek Krnáč z KIRA vysvetľuje, že projekt zahŕňa najnovšie okuliare virtuálnej reality a aktualizovaný softvér pre rozšírenú realitu. “Návštevníci môžu vidieť 3D strojové vybavenie Elektrárne, ktoré sa už v priestoroch nenachádza,” dodáva. Projekt bol podporený Schémou pomoci pre oblastné organizácie cestovného ruchu a mediálnu podporu poskytla Krajská organizácia cestovného ruchu Trnavský kraj.

Okná do minulosti a budúcnosti Elektrárňa Piešťany Zdroj: OOCR Rezort Piešťany
Okná do minulosti a budúcnosti Elektrárňa Piešťany Zdroj: OOCR Rezort Piešťany

Bohatá ponuka prehliadok

Riaditeľka Elektrárne Piešťany, Katarína Hallová, hovorí o rozmanitosti prehliadok: “Návštevníci sa môžu prejsť sami alebo s lektorom, máme interaktívne komentované prehliadky a teraz aj prehliadku s virtuálnou a rozšírenou realitou.” Táto najnovšia forma je určená na lektorované prehliadky a školské programy, pričom sa zameriava na históriu elektrárne a Piešťan v ére Winterovcov.

Elektrárňa Piešťany tak opäť potvrdzuje svoje miesto medzi najväčšími atraktivitami regiónu, pričom kombinuje históriu s modernými technológiami a prispieva k rozvoju cestovného ruchu.

Okná do minulosti a budúcnosti Elektrárňa Piešťany Zdroj: OOCR Rezort Piešťany
Okná do minulosti a budúcnosti Elektrárňa Piešťany Zdroj: OOCR Rezort Piešťany

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>