Nová suchá toaleta pri Útulni Jozefa Maka


Útulňa Jozefa Maka, skrytá v srdci Malých Karpát, sa stala obľúbeným cieľom pre stovky nadšencov prírody.

Krok vpred pre udržateľný turizmus

Avšak s narastajúcim záujmom o túto lokalitu prichádzajú aj výzvy, ktoré si vyžadujú riešenia. Trnavský samosprávny kraj (TTSK) a Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Trnavský kraj sa rozhodli konať a zlepšiť turistickú infraštruktúru. V rámci dobrovoľníckej brigády bola v lokalite Mihalinová osadená nová suchá toaleta. Dobrovoľníci tiež upratali interiér útulne a skrášlili jej okolie.

Spolupráca verejného a občianskeho sektora

Útulňa Jozefa Maka je príkladom úspešnej spolupráce medzi verejným a občianskym sektorom. Na brigáde, ktorá sa konala 11. septembra 2024, sa stretli zástupcovia TTSK, KOCR Trnavský kraj, Lesov SR, Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty, Klubu slovenských turistov a mnohí dobrovoľníci. Spoločne vyčistili okolie útulne od odpadkov a postavili suchú toaletu. Drevo a ďalší materiál na stavbu poskytlo občianske združenie Hikemates.

Udržateľný turizmus ako priorita

Ak chceme, aby bol cestovný ruch udržateľný, musíme byť ústretoví k návštevníkom a zároveň zamedziť negatívnym dopadom na životné prostredie,“ uviedol trnavský župan Jozef Viskupič. „Preto sme zorganizovali brigádu, počas ktorej sme skrášlili okolie Útulne Jozefa Maka. Je dôležité neustále zlepšovať a starať sa o túto turistickú infraštruktúru.

Vicežupan Rastislav Mráz dodal: „Okrem osadenia novej toalety sme upratali široké okolie aj interiér útulne. Zanesené prostredie priťahuje ľudí, ktorí ho ďalej ničia, a tomu sa snažíme predchádzať.

Spoločná starostlivosť o Útulňu Jozefa Maka

KOCR Trnavský kraj spolupracuje s Klubom slovenských turistov a miestnymi lesníkmi na udržiavaní Útulne Jozefa Maka. Letný nápor návštevníkov a jej rastúca obľuba boli podnetom na zvolanie brigády. Každý návštevník môže prispieť svojou ohľaduplnosťou – stačí odniesť všetko, čo prinesie, vyčistiť piecku, doplniť drevo a rešpektovať ostatných.

Moderná útulňa pre diaľkových turistov

Útulňa Jozefa Maka bola sprístupnená v júni 2023, pričom jej architektonický návrh vznikol vďaka crowdfundingovej kampani občianskeho združenia Hikemates. Financovanie zabezpečil Trnavský samosprávny kraj a projekt zastrešovala KOCR Trnavský kraj. Vďaka spolupráci Lesov Slovenskej republiky, Klubu slovenských turistov a Štátnej ochrany prírody SR vznikla moderná útulňa, ktorá slúži diaľkovým turistom na Ceste hrdinov SNP.


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>