Hlohovský zámok na ceste k obnovenej kráse


Hlohovský zámok, perla mesta Hlohovec, pokračuje v ceste k úplnej obnove. V druhej polovici septembra sa začína zásadná renovácia dvornej západnej fasády východného krídla nádvoria. Tento významný krok bol oficiálne odovzdaný do rúk skúseného realizátora. Informovalo o tom mesto Hlohovec.

Štvrtá stena nádvorí dostáva nový život

Konečne uzatvoríme celé nádvorie a obnovíme aj štvrtú stenu. Realizátor, ktorý má za sebou úspešné projekty ako obnova Michalskej veže či synagógy v Trenčíne, je zárukou kvality. Chcem poďakovať poslancom MsZ za schválenie takmer 200 000 € z mestského rozpočtu. Vďaka nim bude nádvorie krásne a reprezentačné. Rekonštrukcia má byť ukončená do 15. decembra, a tak verím, že Vianoce oslávime na nádhernom nádvorí nášho zámku,“ uviedol primátor Ivan Baranovič.

Hlohovský zámok, Hlohovec Autor: Vladimír Miček
Hlohovský zámok, Hlohovec Autor: Vladimír Miček

Detaily rekonštrukcie

Rekonštrukcia zahŕňa dôkladné očistenie povrchu až po renesančnú vrstvu fasády, injektáž a spevnenie muriva, ako aj obnovu historických omietok. Plánuje sa aplikácia nových omietkových vrstiev, obnova stĺpov arkád, korunnej profilovanej rímsy a šanbrán. Výsledkom bude plasticky obnovená fasáda. Po dokončení omietok prebehne aj výmaľba iluzívneho mramorovania na stĺpoch, čo pridá na autentickosti a kráse celého priestoru.

Kultúrne dedičstvo pre budúce generácie

Hlohovský zámok, zaradený do zoznamu národných kultúrnych pamiatok, prechádza obnovou pod prísnym dohľadom reštaurátora a Krajského pamiatkového úradu Trnava. “Táto rekonštrukcia je kľúčovou súčasťou snáh o zachovanie kultúrneho dedičstva pre budúce generácie. Veríme, že výsledok prispeje k vytvoreniu jedinečnej atmosféry, ktorá zámku prináleží,” uviedlo mesto Hlohovec.

So zvedavosťou očakávame, ako sa zámok vráti k svojej bývalej sláve a stane sa miestom, kde budeme môcť oslavovať nielen Vianoce, ale aj našu históriu a kultúru.


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>